Bewaartomatensaus

Ongeveer 3 liter saus
Bereidingstijd: 45 min- 1 uur
Ingrediënten:

• 6 kg Mulders-trostomaten
• 6 middelgrote uien
• 3 blokjes groentebouillon , voor een intensere smaak kan je rundsbouillon gebruiken
• 2 koffielepels fijne witte suiker
• Handvol verse basilicumblaadjes
• 3 tenen knoflook
• Zout en zwarte peper naar smaak
• 1 eetlepel balsamicoazijn
• 3 eetlepels olijfolie

Afbeelding: www.weckenonline.eu

Deze saus is ideaal om een langere tijd te bewaren omdat deze makkelijk te maken in grote portie en de basis vormt voor vele gerechten. Je kan ze invriezen of wecken: https://weckenonline.eu/stap-voor-stap-uitleg-wecken/ .

Ga terug naar alle recepten
Bereiding saus

1. Was de tomaten, verwijder de kroontjes en pel de uien.
2. Lekker gemakkelijk: snij de tomaten en uien in grove stukken.
3. Versnipper de look of doe de teentjes in een knoflookpers.
4. Doe de olijfolie in een grote kookpot en zet de kookpot op een middelhoog vuur.
5. Stoof de ui aan.
6. Voeg de tomaten, bouillon, knoflook, balsamicoazijn en suiker toe.

7. Laat sudderen tot de ui zacht wordt en de tomatenblokjes uit elkaar vallen (ongeveer 20 minuten).
8. Mix de saus met een staafmixer.
9. Zeef de saus: neem een grote pot of kom, leg de zeef er bovenop en giet de saus door de zeef. Druk aan met een grote soeplepel zodat er enkel pulp in de zeef overblijft.
10. Doe de gezeefde saus terug in de kookpot, verwarm tot kookpunt. Laat maar even doorkoken.
11. Breng de saus op smaak met peper en zout.
12. Hak de basilicum grof en roer onder de saus.