Tartaar van tomaat

4 personen
Bereidingstijd: 15 min.
Marineertijd: 30 min.
Ingrediënten:

• 6 Mulders-trostomaten
• 3 eetlepels olijfolie
• 2 eetlepels witte wijnazijn
• 1,5 koffielepel fijne suiker
• Zout en zwarte peper naar smaak

Tomaten pellen

1. Zet een pot met water op het vuur en wacht tot het water kookt.
2. Verwijder de kroontjes van de tomaten en zet een kruisje met een mes op de onderkant van de tomaat.
3. Dompel de tomaten 10 sec. onder in het kokend water.
4. Giet de tomaten af en laat ze schrikken in ijswater.
5. Nu kan u makkelijk de pel verwijderen, startend vanaf het kruisje aan de onderkant van de tomaat.

Bereiding van de tartaar

1. Meng de olijfolie, witte wijnazijn en suiker in een glazen kommetje en laat maar even staan tot de suiker is opgelost.
2. Halveer de tomaten en ontpit de tomaten, gewoon met een koffielepel. De pitten heeft u niet meer nodig.
3. Snij de tomaat in reepjes en daarna in blokjes.
4. Meng de blokjes onder het mengsel van olijfolie, witte wijnazijn en suiker en kruid af naar smaak met peper en zout. Persoonlijk vind ik zwarte peper bij de tartaar het lekkerst.
5. Laat het even marineren.
6. Doe de tomaat in een koffietas of ander vormpje, druk aan en draai het vormpje om op een bord. Er zal wel nog wat vocht uit de tartaar lopen maar dit is een lekkere vinaigrette om in te dopen met brood of sla.

Serveertips

• Veggie? Maak er een heuse tartaar van met een zacht gekookt eitje, kappertjes, rucola, mosterdmayonaise en lekkere frietjes erbij!
• Deze tartaar kan perfect gebruikt worden als plaatsvervanger voor het koude slaatje dat je bij een lekker stukje vlees en aardappelen zou geven. Een iets anders!
• Zin in een fancy gerechtje maar weinig tijd (5 min. extra bereidingstijd) ? Maak er een simpel Vitello Tonnato van. Haal bij de beenhouwer snel 8 tot 10 dunne plakken kalfsgebraad of varkensgebraad, leg deze rond de tartaar. Mix tonijn op eigen nat uit blik (wel even afgieten) met mayonaise en dresseer de saus wat in het rond op de plakjes vlees. Serveer nog met stokbrood en smullen maar!
• Nog gemakkelijker? Grijze garnaaltjes op de tartaar en wat cocktail en u heeft een hippe tomaat-garnaal.

Ga terug naar alle recepten