Tomatensoep op grootmoederswijze

4 – 6 personen
Bereidingstijd: 45 min.
Kooktijd: 30 min. of bij gebruik van soepvlees: tot het mals is.
Ingrediënten tomatensoep:

• 2 kg Mulders-trostomaten
• 0,5 kg soepvlees of 4 blokjes rundsbouillon/groentebouillon
• 3 middelgrote uien
• 1 bouquet garni
• 1 stengel selder
• 2 preiwitten
• 2 dikke wortelen
• Stevige klont boter
• Peper en zout naar smaak

Ingrediënten balletjes:

• 1 ei
• Paneermeel
• 500 g gemengd gehakt

Ingrediënten liaison:

• 2 dl. volle room
• 2 eierdooiers

Bereiding tomatensoep:

1. Snij de groenten grof.
2. Doe de klont boter in de grote kookpot en zet de kookpot op een middelhoog vuur.
3. Stoof de grofgesneden ui 2 minuten aan.
4. Voeg de selder, prei, wortelen toe en blijf goed roeren.
5. Voeg de tomaten toe en het soepvlees of de bouillonblokjes en laat even mee stoven.
6. Voeg water toe tot de groenten onder water staan en voeg de bouquet garni toe.
7. Laat 30 min. koken (of tot wanneer het soepvlees mals is).
8. Haal de bouquet garni eruit (en het soepvlees).
9. Mix de soep.
10. Zeef de soep.
11. Zet de soep terug op het vuur en kruid af met peper en zout.
12. Laat de soep even doorkoken.

Bereiding balletjes:

1. Doe het gehakt in een schaal en voeg het ei toe. Meng het ei door het vlees.
2. Strooi wat paneermeel bij het vlees en meng tot u een stevig maar tegelijk smeuïg gehaktmengsel heeft.
3. Rol balletjes in de grootte naar uw voorkeur.
4. Gooi ze in de hete soep en laat het vlees enkele minuten garen.

Finishing touch: liaison

1. Meng de room met de eierdooiers.
2. Zorg ervoor dat de soep niet meer kookt!
3. Voeg het mengsel al roerend toe.
4. Deze soep mag niet meer terug koken dus doe dit net voor het serveren.

Ga terug naar alle recepten